ГоловнеНовини

День пам’яті та примирення!

9mayai33Відповідно до проголошеного рішення 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН — 24 листопада 2004 року, 07 травня 2018 року в Національному музеї заповіднику «Битва за Київ у 1943 році», що в селі Лютіж Київської області пройшов мітинг та військово-патріотичний захід, присвячений Дню пам’яті та примирення.

Організаторами даного заходу були Київська обласна державна адміністрація, Київська обласна організація ветеранів Другої світової війни, Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація, Вишгородська районна державна адміністрація, Громадська організація «Товариство сприяння обороні України», Громадська організація «Спілка учасників АТО Оболонського району міста Києва» та безпосередньо Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році».

Серед запрошених гостей були ветерани Другої світової війни Київської області та Оболонського району міста Києва, учасники АТО на сході України та воїни-афганці, учні шкіл Оболонського та Вишгородського районів, а також представники ЗМІ.

Ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в перебіг та завершення Другої світової війни, підсумувати спустошливі масштабні наслідки для України та винести важливі уроки для нашої держави сьогодні!

Щороку 8 травня ми вшановуємо пам’ять людей, що віддали своє життя за свою Батьківщину, за наше сьогодення та наше майбутнє, що спонукає нас залучати до подібних заходів молодь, щоб вона розуміла чого варте людське життя та як потрібно любити та вміти захищати Україну.

На заході були присутні школярі 6-8 класів, які мали змогу в черговий раз познайомитися та поспілкуватися з ветеранами різних поколінь. З кожним роком їх стає все менше, але вони бережуть пам’ять про ті жахливі часи, розповідаючи нам, адже ми маємо берегти це як частину себе, частину нашої історії, з повагою ставитися до тих, хто не пошкодував свого життя заради нас, хто віддав своє життя за нашу країну.

Після офіційної програми ветеранами Афганістану, учасниками антитерористичної операції на Сході України, членами Київської міської організації ТСО України та працівниками музею були влаштовані військово-спортивні змагання, екскурсія музеєм, а також кілька військово-патріотичних локацій, які наглядно демонстрували поводження зі зброєю, надання першої медичної допомоги, одягання протирадіаційних захисних костюмів та протигазів, ну і звісно смачна солдатська каша для школярів.
Все це відбувалося за безпосередньою участю дітей – всі мали змогу попрактикуватися та позмагатися в своїх вміннях поводитися з тим чи іншим спорядженням.

Велике задоволення та дитяче захоплення мали змагання зі стрільби з пневматичних гвинтівок, які були організовані Київською міською організацією Товариства сприяння обороні України.

Захід відбувався впродовж всього дня, і весь цей час діти приймали активну участь у всіх влаштованих заходах, ні на мить не згадуючи про втому чи нудьгу.

В кінці було проведено урочисте нагородження переможців конкурсів та змагань, а також спільне фото з ветеранами, учасниками АТО та організаторами заходу.

Кожен з присутніх отримав щось своє від цього заходу – хтось поповнив скарбничку пам’яті новими фактами про Другу світову війну, хтось дізнався щось нове, але всі ми в черговий раз нагадали собі, що пам’ятаючи та вшановуючи пам’ять про загиблих на війні – ми даємо можливість жити майбутнім поколінням.

Помічник Голови Т. Іщук