ГоловнеСуспільство

З оптимізмом і вірою в майбутнє

ТСОУ

ТСОУЗ оптимізмом і вірою в майбутнє дивляться оборонці столиці України, вишукуючи можливості для покращення роботи.

Україна переживає найскладніші, найдраматичніші часи у своїй новітній історії. Адже значна частина Донецької і Луганської областей окуповані російсько-терористичними військами, понад мільйон жителів цього шахтарського краю змушені були залишити свої домівки і проживають в інших регіонах країни. Тож, зважаючи на ці реалії, сьогодні йдеться про збереження державного суверенітету і територіальної цілісності держави.

Люди, які працюють в нашому Товаристві, переймаються долею країни, народу і своєю повсякденною працею роблять все від них залежне, щоб на нашу землю прийшов мир. Ми хочемо розповісти про життєдіяльність одного із оборонних осередків – Київські міську організацію ТСО України, її успіхи і проблеми, плани на майбутнє.

Готують фахівців

Останнім часом ведеться активна робота та пошук нових форм співпраці з державними та громадськими організаціями міста, — говорить Ольга Ніколаєнко – голова київських оборонців. – Насамперед зі структурними підрозділами Київської міської та районних державних адміністрацій, професійно-технічними та вищими навчальними закладами столиці, громадськістю.

Якщо говорити про конкретні результати нашої роботи, то сьогодні ми здійснюємо підготовку робітничих кадрів у 13 навчальних закладах і 2-х філіях (Дніпровський спортивно-технічний клуб і автомотоклуб). В цих закладах готуємо водіїв мото- і автотранспортних засобів, інструкторів з індивідуального навчання водінню, судноводіїв малих суден, водолазів, матросів-рятувальників, машиністів компресорних установок, водіїв навантажувачів, стерилізаторників матеріалів, стропальників, наповнювачів балонів, операторів ліфтів. Протягом останніх 5-ти років підготовлено 20 671 спеціалістів, з яких 12 902 водіїв.

Зауважу, що більшість людей, які отримали у нас ту чи іншу спеціальність, успішно працевлаштовуються. Це, як на мене, свідчить про те, що вони отримали гарну теоретичну і практичну підготовку.

Патріотична робота

Військово-патріотичне виховання є одним із головних завдань Товариства. Цьому напрямку роботи у столиці України приділяють багато уваги.

Вторгнення російських військ на терени країни, підтримка нашим північним сусідом місцевих терористів змушує вносити певні корективи у роботу, — переконана Ольга Миколаївна. – Наприклад, нещодавно при Київській міській організації був створений Координаційний центр з військово-патріотичного виховання та спортивно-масової роботи. До його складу увійшли представники Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, Київського міського військового комісаріату, районних управлінь освіти, молоді та спорту, столичних організацій ветеранів антитерористичної операції та воїнів-афганців, професійних спілок, установ та патріотично налаштованих організацій міста Києва. Вони планують роботу, відслідковують її результативність, вносячи певні корективи тощо.

Серед основних завдань центру є підвищення рівня військово-патріотичної роботи серед столичної учнівської та студентської молоді, надання організаційно-методичного забезпечення патріотичному вихованню та популяризація технічних видів спорту, проведення методичних семінарів і нарад з фахівцями, спортивних та інших заходів тощо.

Цього року Президент України видав низку Указів, у яких йдеться про термінові заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Київська оборонна організація є однією з громадських організацій, яка активно долучилася у виконання цих документів. Так, при активній участі столичних оборонців на базі екологічно-природничого ліцею Голосіївського району на Національного університету біоресурсів і природокористування відбувся 2-й етап змагань Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). В них взяли участь 10 районів Києва. Їх учасники змагалися в стрільбі, стройовій підготовці, подоланні смуги перешкод, перетягуванні канату тощо. Переможці змагань були нагороджені кубками, медалями та дипломами Київського Товариства.

На базі СТЦ «Відродження» ТСО Шевченківського району міста постійно проводяться різноманітні змагання з кульової стрільби як серед молоді так і серед дорослого населення.

Так, вперше в цьому році започаткована міська Спартакіада серед працівників апарату, голів районних організацій, спортивно-технічних клубів (центрів, шкіл) ТСО м. Києва. Змагання пройшли в двох видах, а саме з фігурного водіння автомобіля та кульової стрільби. Приємно було бачити, що в змаганнях прийняли активну участь жінки міського Товариства, які змагалися на рівні з чоловіками і також посіли призові місця.

Регулярно проводяться військово-патріотичні та спортивно-масові заходи в районних організаціях спільно з освітянами та громадськими організаціями – це і «Маю Честь!», «Снайпер столиці», «Захисник України», «Сокіл» (Джура), турніри, кубки і просто змагання, присвячені місячникам до Дня Захисника України, Дня Збройних Сил України, пам’яті Героїв Небесної Сотні, Дню Перемоги у ІІ світовій війні і багато інших.
Не обійшлося без участі міської організації і підготовка та проведення етапів змагань-випробувань Спартакіади та самої Спартакіади серед серед збірних команд загальноосвітніх навчальних закладів Києва, які проходили за програмою Всеукраїнської спартакіади з військово-спортивного багатоборства. Як результат, збірна команда міста Києва посіла почесне 2 місце на Всеукраїнській спартакіаді з військово-спортивного багатоборства.

Тісна співпраця Товариства намітилася зі студентством міста. Величезний потенціал та кількість ВУЗів у місті, а їх біля 60, спонукає до активної роботи, адже при закладах є тільки кафедри фізичного виховання, за винятком кількох, які мають військові кафедри і виникає питання, як готувати студентів – майбутніх захисників України? Київська міська організація на розширеній нараді за участю керівників кафедр фізичного виховання та спорту ВУЗів Києва запропонувала створити кафедри з патріотичного виховання та фізичної культури і спорту.

Київська міськдержадміністрація підготувала нову редакції Програми поліпшення організації підготовки громадян до військової служби на 2016-2020 рр. Дана Програма готувалася за безпосередньою участю міського Товариства, столичні оборонці, запропонували внести до Програми фінансування щодо придбання усім школам макетів стрілецької зброї,оновити наочні плакати в класах з викладання предмету «Захист Вітчизни», побудувати у кожному районі центри військово-патріотичної та оборонно-спортивної роботи з поглибленим вивченням військової справи, прийняти на посади викладачів предмету «Захист Вітчизни» насамперед з числа учасників антитерористичної операції тощо.

Надає міське Товариство і посильну допомогу українським воякам, які відстоюють сьогодні рідну землю на сході України. Наприклад, на базі Дніпровського спортивно-технічного клубу 20 чоловік опанували водійське ремесло, після чого відбули до складу частин і підрозділів Збройних Сил України, які дислокуються на Донбасі. Навчання відбувалося за рахунок Товариства.

Сьогодні оборонці Києва активно співпрацюють з благодійними організаціями, зокрема з фондом «Овес», який надає допомогу учасникам АТО, що дістали важкі поранення і потребують протезування: викладачі предмету «Захист Вітчизни», які водночас є головами первинних осередків ТСО України в школах, організували збір кришок від пластмасових пляшок. На сьогодні вже зібрано понад 60 кілограмів і всі вони підуть на переробку з подальшим виготовленням для вояків протезів. Найбільш активно ця робота проводиться в Подільській, Дніпровській та Деснянській районних організаціях Товариства, які очолюють Сергій Савенко, Олександр Андрощук та Дмитро Шведов.

На святкуванні Дня Києва та дня Столиці спортивна команда бігунів міського Товариства у кількості 25 чоловік взяла участь у благодійному легкоатлетичному пробігові «Під каштанами» і кошти, які внесені учасниками були направлені на покупку кардіомонітору для «Науково-практичного Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України».

Певна робота Товариством проводиться і в рекламній та пропагандистській роботі. Так з 2 по 4 жовтня в місті Києві відбувся ІІІ щорічний всеукраїнський фестиваль авто, ретро та екзотики , що є одним з найбільших технічних фестивалів в Україні.

Протягом трьох днів на території Державного музею авіації були показані різноманітні та знамениті моделі автомобілів, поряд з автомобілями знаходились красиві та могутні літаки різних поколінь та модифікацій, як цивільні так і військові.

Запрошення для участі у цьому грандіозному всеукраїнському заході отримало і Товариство сприяння оборони України. Честь представляти Товариство було доручено Київській міській організації ТСО України.

А показати Київській міській організації було що: секції з автомодельного, авіамодельного, судномодельного, радіоспорту, картингу, стрілецько-спортивного клубу, а також організаційно-методична та військово-патріотична робота Товариства, все це було представлено для любителів та професіоналів, а головне для усіх мешканців міста Києва та гостей.

Аналізуючи роботу виставки та участь Київської міської організації в цьому заході, можна зробити висновки, що популяризація технічних видів спорту, самої роботи Товариства потребує оновлення та більш ретельного і широкого підходу. Населення міста Києва та і в Україні недостатньо проінформоване про діяльність Товариства сприяння оборони України.

Спорт тут у пошані

На сьогоднішній день, не знайдете жодного трудового колективу, який би не відчував на собі всю «принадливість» нашого сьогодення. Київські оборонці, звичайно, не є виключенням. Проте на труднощі не ремствують.

У нас багато уваги приділяється розвитку спортивно-технічних та військово-прикладних видів спорту, — каже Голова Київської міської організації ТСО України Ніколаєнко Ольга Миколаївна. – Це, насамперед, радіоспорту, підводному плаванню, картингу, мотоспорту, стрілецькому, автомобільному спорту, модельним видам спорту (авіамодельному, автомодельному, судномодельному), військовому семиборству, спорту з собаками.

Тому вже тривалий час посідаємо ПЕРШЕ місце серед регіонів України у спортивно-технічній діяльності. Наші спортсмени успішно виступають на Всеукраїнських, європейських та світових змаганнях. Так, у 2014 році на Всеукраїнських змаганнях, чемпіонатах та Кубках України, Європи і світу вони завоювали 822 медалі, з яких: 341- золота, 274 – срібні та 207– бронзових.

Підготовлено 3 майстри спорту міжнародного класу, 7 майстрів спорту, 12 кандидатів у майстри спорту, а також спортсмени масових розрядів.

Нашою гордістю є заслужені майстри спорту України Микола Веліканов, Василь Романенко, Олена Фурса, Станіслав Чорний, Віктор Стамов, Володимир Смольников, Віктор Коршунов, Микола Іванчихін. А також досвідчені та працьовиті тренери — Надія Веліканова, Віталій Марчук, Сергій Демиденко, Віктор Качур, Анатолій Петровський та багато інших.

Хочеться відзначити спортсменів секції судно модельного спорту, які влітку цього року брали участь у 2 світових чемпіонатах серед юніорів та дорослих, що проходили в Болгарії та Польщі. Не переповідатиму хід змагань, а скажу лише, що наші спортсмени завоювали 14 медалей, з яких 6 золотих і 5 срібних. У цьому є велика заслуга тренера секції Сергія Деміденка – людини, для якого судномодельний спорт є справою усього життя.

До речі,Геннадій Ігнатенко, Ілля Норкін отримали звання майстра спорту міжнародного класу, а Андрій Смольников – заслуженого майстра спорту.

У тому, що Вадим Кузьмін, Михайло Гаєвський, Вероніка Зайка, Людмила Саржиньска, Гліб Кравченко стали кандидатами в майстри спорту, є чимала заслуга Сергія Степановича.

Серед кращих організацій міського Товариства слід відмітити Шевченківську, Дніпровську, Деснянську, Дарницьку, Святошинську, Подільську районні організації, МСТК, Дніпровський СТК, ДЮСТШ «Віраж», СТЦ «Відродження».

Ми розповіли лише про деякі заходи, реалізовані Київською міською організацією Товариства сприяння обороні України останнім часом. Ніскільки не ідеалізуючи діяльність нового керівництва міста Києва, зауважимо, що люди тут оптимістично дивляться в майбутнє, сповнені рішучості змінити підходи до вирішення багатьох проблем. Чи так воно станеться – не знаємо. Але перші кроки, зроблені ними, дають підстави стверджувати, що так воно і буде.

Помічник Голови С. Соловей